Neden Organik Tavuk Gübresi ?
Tavuk gübresinden üretilen organik gübre, domates, biber, fındık, üzüm, zeytin, çay, mısır, patates gibi meyve ve sebze yetiştiriciliğinde, çiçek bakımı, seracılık, park ve bahçe yeşillendirmede topraktan alınan verimini arttırır, özellikle insan ve çevre dostu özelliğiyle doğal dengenin yeniden kurulmasını sağlar.
TAVUK GÜBRESİ VE FAYDALARI
Tavuk gübresinin özellikleri: Bir yumurta tavuğu kümeste kaldığı süre boyunca 50 – 55 kg yaş gübre üretir. Yumurta tavuğu tahmini 500 gün kümeste kalır. Yaşına göre artar veye azalmak şartı ile ortalama günlük 100 gr civarında dışkı yapar.
Tavuklar almış olduğu gıdaların tamamını sindirmeden ( % 35 – 40 nı sindirmeden ) dışarı atarlar. Onun için gübre olarak çıkan dışkı yüksek kalitede bitki besinleri içerir.
Diğer kimyasal gübrelere göre değişik hava şartlarında ( Yağış, soğuk, sıcak vs gibi ) özelliğini kaybetmez, toprakta uzun müddet kalır.
Tavuk gübresi diğer organik gübreler sığır gübresi, koyun gübresi gibi diğer çiftlik gübrelerinden farklıdır. Tavuk gübresindeki Azot ( N ) miktarı, Sığır gübresi – koyun gübresi ve diğer çiftlik gübrelerine göre çok fazladır. Bundan dolayı tavuk gübresi kullanırken dikkat edilmesi gerekir. Tavuk gübresi fazla miktarda veya direk kullanıldığında bitkide yanma görülebilir.
Organik tavuk gübresi kullanılırken ya az miktarda toprağa karıştırılarak verilmeli yada saman – sap gibi nesnelerle karıştırılarak verilmelidir. Sulandırılarakta verilebilir, böylece tavuk gübresi seyrekleştirilmiş olur.
Ekim ve dikimden önce toprak hazırlığı aşamasında toprak yüzeyine homojen bir şekilde serpilerek uygulandıktan sonra toprakla iyice karıştırılmalıdır.
Bitkiler | Önerilen Miktar | Kullanım Zamanı |
---|---|---|
Buğday (Sulu) | 100-120 kg/dekar | Ekimden önce |
Mısır | 180-200 kg/dekar | Ekimden önce |
Patates | 190-210 kg/dekar | Dikimden önce |
Çeltik, Ayçiçeği, Şeker pancarı | 180-200 kg/dekar | Ekimden önce |
Pamuk | 160-180 kg/dekar | Ekimden önce |
Soğan | 130-150 kg/dekar | Ekimden önce |
Tütün | 50-60 kg/dekar | Dikimden önce |
Domates, Biber, Patlıcan, Kabak | 200-220 kg/dekar | Dikimden önce |
Hıyar, Fasulye | 180-200 kg/dekar | Dikimden önce |
Ispanak, Pırasa, Marul, Lahana | 160-180 kg/dekar | Ekim-Dikimden önce |
Havuç, Turp, Çilek | 170-190 kg/dekar | Ekim-Dikimden önce |
Kavun, Karpuz | 170-180 kg/dekar | Ekim-Dikimden önce |
Ağaçların taç izdüşümleri içerisinde kalan bölgede homojen bir şekilde serpilerek uygulandıktan sonra toprakla iyice karıştırılma ve sulanmalıdır.
Meyve Ağacı | Önerilen Miktar | Kullanım Zamanı |
---|---|---|
Meyve Ağaçları (küçük ağaç) Elma, armut, kayısı, şeftali, kiraz, vişne, erik vb. | 1-2 kg ağaç başına | Sonbahar, İlkbahar |
Meyve Ağaçları (küçük ağaç) Elma, armut, kayısı, şeftali, kiraz, erik vb. | 2-4 kg ağaç başına | Sonbahar, İlkbahar |
Bağ (Yeni tesis edilmiş) | 1-3 kg omca başına | Sonbahar, İlkbahar |
Bağ (Meyvede) | 3-5 kg omca başına | Sonbahar, İlkbahar |
Zeytin (küçük ağaç) (büyük ağaç) | 2-4 kg ağaç başına/ 6-9 kg ağaç başına | Sonbahar, İlkbahar |
Narenciye (küçük ağaç) (büyük ağaç) | 1-3 kg ağaç başına / 3-5 kg ağaç başına | Sonbahar, İlkbahar |
İncir | 2-3 kg ağaç başına | Sonbahar, İlkbahar |
Fındık | 2-4 kg ağaç başına | Sonbahar, İlkbahar |
Muz | 3-5 kg ağaç başına | Sonbahar, İlkbahar |
Çay | 200-250 kg/dekar | Sonbahar, İlkbahar |
Antep Fıstığı | 3-5 kg ağaç başına | İlkbahar |