Neden Organik Tavuk Gübresi ?

Yükseller Zirai Ürünler Pazarlama Ltd. Şti.

Tavuk gübresinden üretilen organik gübre, domates, biber, fındık, üzüm, zeytin, çay, mısır, patates gibi meyve ve sebze yetiştiriciliğinde, çiçek bakımı, seracılık, park ve bahçe yeşillendirmede topraktan alınan verimini arttırır, özellikle insan ve çevre dostu özelliğiyle doğal dengenin yeniden kurulmasını sağlar.

TAVUK GÜBRESİ VE FAYDALARI

Tavuk gübresinin özellikleri: Bir yumurta tavuğu kümeste kaldığı süre boyunca 50 – 55 kg yaş gübre üretir. Yumurta tavuğu tahmini 500 gün kümeste kalır. Yaşına göre artar veye azalmak şartı ile ortalama günlük 100 gr civarında dışkı yapar.
Tavuklar almış olduğu gıdaların tamamını sindirmeden ( % 35 – 40 nı sindirmeden ) dışarı atarlar. Onun için gübre olarak çıkan dışkı yüksek kalitede bitki besinleri içerir.
Diğer kimyasal gübrelere göre değişik hava şartlarında ( Yağış, soğuk, sıcak vs gibi ) özelliğini kaybetmez, toprakta uzun müddet kalır.
Tavuk gübresi diğer organik gübreler sığır gübresi, koyun gübresi gibi diğer çiftlik gübrelerinden farklıdır. Tavuk gübresindeki Azot ( N ) miktarı, Sığır gübresi – koyun gübresi ve diğer çiftlik gübrelerine göre çok fazladır. Bundan dolayı tavuk gübresi kullanırken dikkat edilmesi gerekir. Tavuk gübresi fazla miktarda veya direk kullanıldığında bitkide yanma görülebilir.
Organik tavuk gübresi kullanılırken ya az miktarda toprağa karıştırılarak verilmeli yada saman – sap gibi nesnelerle karıştırılarak verilmelidir. Sulandırılarakta verilebilir, böylece tavuk gübresi seyrekleştirilmiş olur.

Organik Tavuk Pelet Gübresi
yukseller-gubre-organik-tavuk-gubre-uretimi (8)
Organik Tavuk Granül Gübresi
organik-granul-tavuk-gubresi
Organik Tavuk Toz Gübresi
organik-tavuk-toz-gubresi

Ekim ve dikimden önce toprak hazırlığı aşamasında toprak yüzeyine homojen bir şekilde serpilerek uygulandıktan sonra toprakla iyice karıştırılmalıdır.

Bitkiler Uygulama Şekli
Bitkiler Önerilen Miktar Kullanım Zamanı
Buğday (Sulu) 100-120 kg/dekar Ekimden önce
Mısır 180-200 kg/dekar Ekimden önce
Patates 190-210 kg/dekar Dikimden önce
Çeltik, Ayçiçeği, Şeker pancarı 180-200 kg/dekar Ekimden önce
Pamuk 160-180 kg/dekar Ekimden önce
Soğan 130-150 kg/dekar Ekimden önce
Tütün 50-60 kg/dekar Dikimden önce
Domates, Biber, Patlıcan, Kabak 200-220 kg/dekar Dikimden önce
Hıyar, Fasulye 180-200 kg/dekar Dikimden önce
Ispanak, Pırasa, Marul, Lahana 160-180 kg/dekar Ekim-Dikimden önce
Havuç, Turp, Çilek 170-190 kg/dekar Ekim-Dikimden önce
Kavun, Karpuz 170-180 kg/dekar Ekim-Dikimden önce

Ağaçların taç izdüşümleri içerisinde kalan bölgede homojen bir şekilde serpilerek uygulandıktan sonra toprakla iyice karıştırılma ve sulanmalıdır.

Meyve Ağacı Uygulama Şekli
Meyve Ağacı Önerilen Miktar Kullanım Zamanı
Meyve Ağaçları (küçük ağaç) Elma, armut, kayısı, şeftali, kiraz, vişne, erik vb. 1-2 kg ağaç başına Sonbahar, İlkbahar
Meyve Ağaçları (küçük ağaç) Elma, armut, kayısı, şeftali, kiraz, erik vb. 2-4 kg ağaç başına Sonbahar, İlkbahar
Bağ (Yeni tesis edilmiş) 1-3 kg omca başına Sonbahar, İlkbahar
Bağ (Meyvede) 3-5 kg omca başına Sonbahar, İlkbahar
Zeytin (küçük ağaç) (büyük ağaç) 2-4 kg ağaç başına/ 6-9 kg ağaç başına Sonbahar, İlkbahar
Narenciye (küçük ağaç) (büyük ağaç) 1-3 kg ağaç başına / 3-5 kg ağaç başına Sonbahar, İlkbahar
İncir 2-3 kg ağaç başına Sonbahar, İlkbahar
Fındık 2-4 kg ağaç başına Sonbahar, İlkbahar
Muz 3-5 kg ağaç başına Sonbahar, İlkbahar
Çay 200-250 kg/dekar Sonbahar, İlkbahar
Antep Fıstığı 3-5 kg ağaç başına İlkbahar